ATT BO I DEN SÖTASTE LILLA BYN JAKRIBORG

1
4709
jakriborg

 

ATT BO I EN HANSASTAD

Idag tänkte jag visa lite från det gulliga området jag bor i – Jakriborg. Jakriborg tillhör orten Hjärup men är lite som en by i byn. Byn delas av järnvägen och på ena sidan ligger Jakriborg samt ett fåtal vanliga hus. På andra sidan järnvägen är det en blandning av villor och lägenheter i ”normal” stil. Men här bor alltså jag, i något som ska likna delar av Hamburg, Lübeck eller Rostock. Området består enbart av hyresrätter och det finns mest lägenheter men även ett par villor.

 

jakriborg jakriborg jakriborg

 

FÄRGGLATT OCH GEMYTLIGT

Jakriborg kännetecknas av de sluttande taken, färgerna, rosorna, snirkliga kullerstensgator blandat med vanliga gator och grönområden. Området är bilfritt (vilket inte förhindrar folk att köra in trots det) och många av husen och lägenheterna har små uteplatser där det blommar vackert av allehandla växtligheter. Jag älskar tex de vackra rosbuskarna som man kan hitta vid flera av de mindre husen som gör att det doftar sommar när man går förbi.

 

jakriborg jakriborg jakriborg

 

VACKRA DETALJER

Visst är det vackert? Här bor man nära inpå varandra och det är lätt att lära känna sina grannar. Jakri (som området kallas) har en pizzeria, en mataffär, frisör, massör, en blomsterhandel (som dock bara är för utbildningar av florister och grupper) och Rehifi.se, Skandinaviens största butik för begagnad HIFI. Den som sysslar med musik eller gillar hifi-grejer vet med all säkerhet vart denna butik ligger.

Jakri ligger så nära järnvägen att det i princip tar max tre minuter att gå från ena sidan av Jakri till tåget. På 4 minuter är man i Lund och på 8 minuter befinner man sig mitt i Malmö. Dessutom, blir man badsugen så är det inte många minuter med bil eller cykel till Lomma där det finns både sandstrand, bryggor, fler affärer och härlig atmosfär.

 

jakriborg jakriborg Jakriborg jakriborg JAKRIBORG

 

I den här lilla byn bor alltså jag. Jag bor i en lägenhet som har egen ingång och uteplats med sol hela dagen så det är nästan som att bo i ett litet hus. Det är helt perfekt. I hela mitt lilla hus finns det bara 6 lägenheter så jag bor i ett av de mindre husen som ligger lite gömt inne bland de andra husen, det brukar inte vara så lätt att hitta hit.

Jakriborg är ett väldigt vanligt utflyktsmål och på somrarna kommer det busslaster med turister för att titta på området som är det enda av sitt slag i Sverige. Och på julen har Jakriborg sin egen julmarknad vilket passar en julnörd som mig perfekt. Bara att kliva ut genom dörren och gå 20 meter så är man på marknaden. Har ni möjlighet så tycker jag absolut att ni ska åka hit och titta på arkitekturen eller besöka julmarknaden.

Det var lite om min lilla del av världen. Hoppas ni gillade det.

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here