BLACK LIVES MATTER – ATT UTBILDA SIG LITE

0
543
Black lives matters

 

ATT FÖRSTÅ BAKGRUNDEN

Runt om i världen pågår nu demonstrationer under parollen Black lives matters. De är fredliga demonstrationer som utnyttjas av skitstövlar som endast är där för att skapa bråk. Tyvärr får de allt för mycket uppmärksamhet. Men kom ihåg, de flesta som demonstrerar gör det fredligt, lugnt och med ett viktigt budskap. Så döm inte ut demonstrationerna för de rötägg som bara är där för att bråka.

Alla som sett videon på hur George Floyd mördades av polisen bör vara upprörda, förbannade och bör agera, på det sätt man själv anser är befogat. För detta är inte en isolerad händelse, den råkade bara bli filmad och på så sätt ”known to the world”. Det är inte första gången men den här gången var det en gång för mycket. Det har hänt flera gånger men inte sen Rodney King (som utsattes för grovt övervåld av polisen 1991 och ledde till upploppen i LA 1992) har gemene man reagerat med sådan vrede, sorg och befogat agerande. Vi är förvisso fortfarande mitt uppe i en annan kris, Coronapandemin, men den stoppar inte förbannade, ledsna och upprörda människor från att agera. Så nu har vi tre kriser att hantera; Coronapandemin, ekonomin och vreden över hur svarta behandlas som tredje klassens medborgare (om ens det).

Det är inte optimalt men det är förståligt. Och för att man ska förstå bakgrunden finns det massor av litteratur att läsa men jag ska tipsa om tre dokumentärer/serier som tar upp just hur illa det är för svarta män/pojkar i USA. Samt en som förklarar bakgrunden till det vi nu ser runt omkring i världen.

 

Black lives matters
 

Det 13:e tilläget (Netflix samt Youtube)

Om dokumentären:

”Det 13:e tillägget (originaltitel: 13th) är en amerikansk dokumentärfilm från 2016 i regi av Ava DuVernay. Titeln är en referens till det 13:e tillägget till USA:s konstitution, som förbjöd slaveri i USA efter amerikanska inbördeskriget, med undantag för fångar som dömts i domstol till straffarbete.Filmen undersöker kriminaliseringen[förtydliga] av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelser, samt historiska kopplingar till tiden innan och efter slaveriet förbjöds, i och med det 13:e tillägget till konstitutionen. DuVernay granskar i filmen på det sättet en medveten rasism, med ursprung i slaveriet.”

 

Black lives matters

 

WHEN THEY SEE US – NETFLIX

Miniserie av Ava DuVernay (samma regissör som ovan) som handlar om en brutal våldtäkt av en vit kvinna i Central Park, New York. Stan är i uppror och New York-polisen är fast beslutna att ta förvarna, kosta vad de kosta vill. Varenda ledtråd följs upp och en av dem leder till ett gäng pojkar från Harlem som vid samma tidpunkt befunnit sig i en annan del av parken och lekt rövare. Polisen tar in de fem pojkarna, fyra färgade unga killar och en hispanic, som vid tidpunkten var mellan 14-16 år. Killarna förhördes i flera timmar en och en, utan varken advokat eller föräldrar närvarande.

Fyra av pojkarna, som vid tidpunkten för det påstådda brottet, dömdes till ungdomsvård medan den enda pojken i gruppen som hunnit fylla 16 dömdes som vuxen.

Serien följer vad som händer pojkarna, hur deras föräldrar och samhället agerar, hur polisen var fast beslutna att ta fast i princip vem som helst bara de fick någon fälld för brottet, oavsett om det var rätt förövare eller ej.

Sann historia om hur polisen, rättsystemet och samhället totalt misslyckades i sina försök att ta fast rätt förövare och hur illa de behandlade de här ungdomarna. Otroligt bra men brutal mini-serie.

 

Black lives matters

 

FÄNGSLAD – HISTORIEN OM KALIEF BROWDER – NETFLIX

Den 15 maj 2010 häktades Kalief Broder misstänkt för att ha stulit en ryggsäck. Trots att poliserna som tog Kalief och hans kompis inte hittade några som helst bevis på pojkarna togs de med till polishuset för förhör. Kalief hävdade envist att han var oskyldig och i väntan på rättegång sattes en borgen på $3000. Familjen lånade ihop till borgensumman men eftersom Kalief hade en tidigare villkorlig dom, för att vid 16-års ålder ihop med några andra stulit en bil (han erkände brottet vid tillfället men hävdade sedan att han bara var åskådare vid brottet) blev han inte beviljad borgen. I väntan på rättegång placerades han på Rikets Island, ett fängelsekomplex som räknas som ett av USAs tio värsta. Under sina tre år på Rikets blev han utsatt för upprepat våld av både vakter och andra intagna. Det tog tre år innan rättegången drog igång och då bedömdes Kalief vara oskyldig till det påstådda brottet.

Det finns självklart så himla mycket mer att se, läsa och höra om men just nu kan man se dessa tre på Netflix och jag rekommenderar alla att se dem. Och ja alla liv räknas (vilket man såklart säger om man är vit och inskränkt) men just nu är det #allblacksmatter. Och kan man ha mer än två tankar samtidigt i huvudet så inser man att just nu handlar det om de orättvisor som pågår i samhället där vi vita inte har den blekaste aning om hur det är att vara färgad i USA. Men vi kan ha sympati, vi kan stötta och vi kan göra allt vi kan för att stå upp för dem som behandlas annorlunda pga av sin hudfärg. Det gäller inte bara i USA utan även i Sverige.

 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here