KÖTTFÄRSÅS GJORD AV KÄRLEK

0
608

GOTT-GOTTE-GOTT-GOTT

När det finns tid över gör jag gärna min fab-fab-fab köttfärsås och jag tänkte ge er mitt recept som är helt baserat på min egen fantasi. Några tips som är nya är att hälla salt i stekpannan meden den blir varm. När den är lagom varm häller man på mycket olivolja. Det ska tydligen ta fram smaken mycket mer.Det lärde jag mig i en youtubevideo som Åsa Igrosso lagt upp när hennes man Emilo lagade en pastarätt. Plus att även använda smör för smaken.

KÖTTFÄRSÅS TO DIE FOR

500 blandfärs el nötfärs
1 stor gul lök
1/2 squah
10 cm purjolök
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
I burk Dolmio
2 burkar mutti krossade tomater
2 chilifrukter
3 vitlöksklyftor
1 – 1,5 dl tomatpure
1 grönsaksbuljong
Ca 1,5 dl vatten
Några blad färsk basilika
Olivolja
Smör
Oregano
3 lagerblad
Salt
Peppar
Lite socker
Timjan
Vitpeppar
Cayennpeppar

 

FÖRBEREDELSER

Hacka alla grönsaker innan du sätter igång med såsen, det blir enklare då och du slipper stressen av att hacka och hålla koll på stekpannan samtidigt. Jag hackar ungefär halva mängden basilikablad och använder resten hela i såsen. Jag har väldigt mycket grönsaker i min köttfärsås för jag tycker den blir mustigare, godare och lite nyttigare då.

 

 

Jag använder en stekpanna för att steka de olika grönsakerna och köttet. Sätt på plattan, häll lite salt i botten, när stekpannan är varm är det dags för olivoljan, snåla inte. Stek purjolök och lök först. Låt inte löken ta färg. Häll i paprikan och stek ihop med med löken. När paprikan fått mjukna lite häll över i en större gryta.

 

 

Sätt plattan på låg medelvärme och klicka i en bit smör. Smör höjer smaken. Återgå till stekpannan, lite mer salt i plattan, häll på mer olivolja och börja steka köttfärsen, klicka i en bit smör. Genomstekt och häll över i den stora grytan. Återgå till stekpannan, mer salt och mer olivolja. Stek hälften av vitlöken och all chili. När de blivit mjuka utan att ta färg, lägg över i stora grytan.

 

 

Häll mer salt i stekpannan och mer olivolja. Stek squashen tills allt vatten är borta ur squashen. Häll över i stora grytan. Ta bort stekpannan från spisen och koncentrera dig på grytan enbart på grytan.

 

 

Lägg i tomatpurén och rör runt ordentligt, häll i burken med Dolmio. Häll i båda burkarna krossade tomater plus vatten. Lägg i buljongtärning. Rör runt. Lägg i resten av vitlöken, basilikan och lagerbladen. Krydda med svartpeppar, salt, vitpeppar, oregano, timjan, cayennepeppar och lite socker.

 

 

Låt puttra på låg värme. Smaka av med jämna mellanrum och lägg till salt, peppar etc om det behövs. Tillaga sakta i ca 2 timmar. Smaka av innan du serverar. Den får varken vara för salt, för söt eller för tomatig. Den ska vara perfekt.

 

 

EN FANTASTISK TALLRIK KÄRLEK

Pastan kokar jag al dente i mycket salt. Slösa inte med saltet i pastavattnet. När pastan är klar, häll av i en durk för att få bort vattnet, tillbaka i grytan och häll över lite olivolja så att pastan inte klistrar ihop.

 

 

SERVERING

Häll upp pastan i en djup tallrik,gärna med kanter likt den ovan. gör plats för såsen genom att göra ett ”hål” mitt i pastan. Lägg en rejäl hög med köttfärsås i hålet. Salta och peppra med kvarn, strö över grand pandano, lägg på några skivade Romantikotomater (älskar) och några blad basilika. Dra några varv med pepparkvarnen och saltkvarnen för syns skull men även för att det är gott.  Servera med en skål isbergssallad och skivad gurka i bredvid och ha lite extra grand pandano vid sidan om vid behov.

Ingen ketchup behövs till den här köttfärsåssen och med köttfäråsen som grund kan du göra lasagne, köttfärsås i tacobröd, varma mackor med köttfärsås på, pizza eller vad du gillar. För det blir mycket pastasås, i alla fall för en person. Jag skulle kunna tänka mig att detta räcker till 6-8 personer.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here