MINA BÄSTA BOKTIPS INFÖR SOMMAREN – DEL 1

2
1657
Böcker

Inlägget innehåller annonslänkar

ATT FÖRSVINNA BLAND BOKSTÄVER OCH LIV BORTOM VÅRA EGNA.

Nu när sommaren är där kanske det finns tid att läsa lite böcker. Jag älskar böcker men har ärligt talat haft lite svårt att koncentrera mig de senaste månaderna. Men jag har några böcker som jag alltid kommer ha med mig och jag tänkte tipsa om några här. Både svenska och utländska författare. Vissa är tunga, både innehållsmässigt och antal sidor, medan andra är mer lättsamma men med ett fantastiskt textflöde.

 

ETT LITET LIV – HANYA YANAGIHARA

ett litet liv

 

Det här är en sån där bok som slår utan benen på en, bokstavligen. Den är välskriven, den är tjock (773 sidor) och den får en att gå genom hela känsloregistret från glädje, till sorg, till att vara förbannad, till att känna hur orättvist livet kan vara, till hopp som förvandlas till förtvivlan.

Ett litet liv utspelar sig på Manhattan i New York och vi får följa fyra vänner som lever, andas och hankar sig fram i New York på olika sätt. En central del i boken är den lilla lägenheten på Lispenard Street som ligger i Tribecka på Manhattan, alldeles strax söder om Soho. Jag besökte faktiskt gatan när jag var i New York 2017 och så här ser huset ut som där Jude och Wilhelm bor.

 

lispernad street
Huset på Lispenard Street där Willem och Jude bodde.

 

Boken handlar alltså om fyra män, Jude, Willem, JB och Malcom. De kommer från olika bakgrunder, är olika framgångsrika inom sina områden (College) men har en stark gemenskap som man bara kan ha om man känt varandra länge och är väldigt tighta. Boken vandrar mestadels genom Manhattan och nån gång då och då hamnar gänget på andra ställen runt om i New York. Men mest Lower Manhattan. Vi får följa deras vänskap, deras kärlek, deras oro och leva tätt inpå deras liv. Förutom Judes, Jude är hemlig och han berättar inte så mycket om sin barndom. Men efter halva boken inser man att Jude är den egentliga huvudpersonen i den här boken. Han har inte haft ett lätt liv och ibland osar boken av ångest och dödslängtan. När garnet så småningom nystas upp är det en grym historia som format Jude till den han är.

Men det handlar också om kärlek, kärlek ur många synvinklar. Och om människor som framstår som äkta och inte på något sätt hopdiktade. Och det är en bok som stannar kvar inom en en långt tid framöver, troligtvis kommer jag aldrig att glömma den. Det här är en av de bästa läsupplevelserna jag haft på många år.

Boken hittar ni hos Adlibris.se

5/5 i betyg

 

STEGLITSAN – DONNA TARTT

 

Steglitsan

 

Ännu en bok som utspelas i New York och delvis i Las Vegas. Vid ett terrordåd på The Metropolitan museum of art, dör den då 12-åriga Theos mamma och mitt i all kaos får han med sig en liten tavla som sedan är den röda tråden genom hela berättelsen. Det är en värdefull tavla Även den här boken är en tegelsten på över 700 sidor men Donna Tartt har ett sätt att skriva som ingen annan. Tavlan blir en kär ägodel som påminner honom om mamman men den är också efterlyst av polisen.

Theos pappa, som är alkoholist, finns inte riktigt med i bilden så Theo flyttar runt bland kompisar och andra konstellationer men hela tiden följer tavlan med. Vi får följa Theos uppväxt och hur han tar sig an livet som verkligen inte är lätt.. Han hamnar i en spiral av missbruk och är på väg in i den kriminella värden.

Jag sträckläste denna på en semester i Antibes och bara älskade den. Jag har läst hennes två tidigare böcker, Den hemliga historien (redovisa här nedan) samt den Lille vännen. Den lille vännen tvingade jag mig genom och den gillade jag inte alls. Men Steglitsan är bra, mycket bra och Donna Tartts sätt att skriva är som en lyxmiddag av väl sammansatta meningar som avlöser varandra och tar mig vidare längre och längre in i boken.

Boken hittar ni på Adlibris.se

5/5 i betyg

 

DEN HEMLIGA HISTORIEN – DONNA TARTT

 

Den hemliga historien

 

Det här är nog en av mina mest lästa böcker och mest rekommenderade böcker. Jag läste den första gången för länge länge sen, i slutet av 90-talet eller början på 2000-talet. Jag älskade den från början till slut. Boken utspelar sig på ett college i New England där Richard börjar studera. Efter ett tag lägger han märke till en märklig liten klick som är som ett hemligt sällskap. Han blir väldigt fascinerad av de här fem studenterna och deras professor. Professorn undervisar bara fem elever åt gången och egentligen finns det ingen plats för Richard men han lyckas ta sig in bland de fem och blir uppslukad av att läsa Latin, filosofi och diskutera liv och död. Gänget är elitisktiskt, klär sig snobbigt och ser ner på de andra eleverna.

Helgerna spenderar de ute i skogen med alkohol och droger och en kväll går allting fel. En människa dör och dynamiken i gruppen förändras på en sekund.

Boken är välskriven, smart, intressant och jag vänder varje blad med nyfikenhet. Älskar den.

Boken hittar ni på Adlibris.se

5/5 i betyg.

 

 

DEN HÖGSTA KASTEN – CARINA RYDBERG

 

den högsta kasten

 

Den här boken har jag också läst några gånger, mycket för att jag älskar Carina Rydbergs språk, hennes sätt att skriva får mig att kunna formulera mig på samma sätt.

I den här självbiografiska boken får vi följa Carina som lever ett liv som blandas med häng på PA&CO på söder i Stockholm, Indien, dit hon dra för att träffa en känd regissör. Där träffar hon en man som utsätter henne för sexuella övergrepp. Hon fundera mycket på samhällsstrukturer och de olika kasten och vad de har för betydelse.

Tillbaka i Stockholm fortsätter hon hänga på PA&CO, hon är där nästan varje kväll. Här träffar hon Rolf, som är en erkänd advokat och gift. Carina blir handlöst förälskad i Rolf och till en början är han smickrad och besvarar hennes inviter. Men det händer aldrig något på riktigt. Men Carina vill hämnas och ryktet går att hon skriver på en självbiografi och att stammisar på PA&CO kommer finnas med i den. Det skapar oro men också ett intresse.

Boken är lite av en skvallertidning men med mycket bättre prosa. Jag älskar som sagt Carinas sätt att skriva och hon lämnar ut mycket om sig själv, både de bra och de sämre delarna. Jag gillar det.

Boken hittar i på Adlibris.se

4/5 i Betyg

 

DJÄVULSFORMEN – CARINA RYDBERG

 

djävulsformeln

 

Carina Rydbergs uppföljare till Den högsta kasten och den här är ännu bättre. Vi rör oss fortfarande i Stockholm och runt baren PO&CO men i den här boken är det författaren Ernst Billgren som är det manliga föremålet. De inleder ett slags förhållande mest bestående av ord men som till slut fullbordas. Det är början på slutet.

I början av boken kommer hon över en ”djävulsformel” och den utnyttjar hon när hon känner sig försmådd. Om den funkar eller ej vet hon inte säkert men kan saker och ting hända av bara slumpen. Vi får även följa med på en dykresa till Maldiverna där hon blir förälskad i en av instruktörerna, som givetvis har flickvän som även hon är dykinstruktör. På Maldiverna händer det små, små saker som gör att Carina ibland analyserar sönder situationer tills de känns som stora problem. Som att hennes dykklocka inte fungerar som den ska eller att hon blir flyttad från en båt till en annan.

Och väl hemma i Stockholm fortsätter historien med Billgren. Jag gillar som vanligt Carinas sätt att skriva och även den här boken är lite av en skvallerbok. Men för mig är det Carina Rydbergs sätt att sätta samman ord som får mig att gilla den här boken.

Den här boken verkar slutsåld så vill man ha tag i den så är det nog lättast att gå till ett bibliotek eller kolla tradera eller liknande.

5/5 Betyg

Puh, det var några av de böcker jag själv hade velat läsa i sommar. Men jag har ju läst alla (utom Steglitsan) flera gånger så i sommar får det bli något annat. Tipsa gärna.

 

2 COMMENTS

  1. Tack för boktipsen. Jag läser just nu Normala människor. Blev nyfiken på boken efter att ha sett serien som jag tyckte var fantastisk. Har precis avslutat ett litet liv som jag blev helt tagen av. Kram Pi

    • Normala människor (serien) var verkligen helt fantastisk. Får nog också ta och läsa boken tror jag. Ett litet liv är en sån där bok man bär med sig genom livet på något sätt. Kram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here