ODLINGSTIPS FÖR DEN LILLA TRÄDGÅRDEN

0
738
Mynta

ATT ODLA HEMMA

Jag älskar att odla men inte i några stora mängder, Jag har inte så mycket plats och väljer ofta ut ett par stycket grönsaker jag vill odla eller är van vid att odla. I år har min odling varit en katastrof, jag tror att jag satte ut mina växter för tidigt och att frosten tog död på de flesta. Me nu är det varmare och jag ska slänga de döda växterna och ersättande nya. Nu är det för sent att förodla så jag tänker köpa färdiga växter som har en chans att ge ”frukt” i år. Så därför tänker jag beställa från Odla.nu. Jag brukar surfa in där för tips och har gjort så i många år men bara köpt fröer. Växter har jag annars köpt på Plantagen men de har som sagt dött.

Så i år jag tänkte köpa några färdiga växter på Odla.nu. Vad tror ni om de här:

 

SLANGGURKA

odla

 

Jag tror att slanggurka skulle kunna fungera hemma hos mig. Plus att jag gärna använder gurka i sallader och som snacks. Jag har aldrig testat gurka innan så det skulle vara kul att testa. De

 

CHILLI

odla

CHILIA APACHE – En chillisort jag odlat innan och fått blandat resultat från. Kan delvis bero på att jag hitintills bara odlat dem från scratch, vilket brukar ta lång tid och det är inte alltid att de blir klara innan hösten slår till och plantan dö. Med en sådan här borde t.o.m jag kunna lyckas med .¨-hoppas jag. Jag älskar chili och det är en härlig känsla att gå ut  trädgården och plocka färsk chili och ha i maten. Den här kan man dessutom med fördel odla i kruka.

 

TOMATER

 

odla

 

Jag har en stackars tomatbuske som precis har börjat blomma. Det kommer alltså ta rätt länge innan det blir några tomater, om ens några. Så den här tänkte jag kunde passa eftersom den passar för lite kallare klimat. Körsbärstomater kan jag äta som snacks. Mitt problem är att de brukar spricka och det har jag fortfarande ingen lösning på. Denna sort heter Sub-artic plenty. Även denna funkar i kruka.

 

SQUASH

 

Squash

 

Min absoluta favoritsak att odla. Den växer snabbt, den ger mycket frukt och jag älskar squash. Tyvärr kräver den mycket plats så ska jag odla denna därför kommer större delen av min odlingslåda att ägnas åt Squash. Denna odlar jag direkt i odlingslådan efter att jag fyllt på med gjord och gödsel. Dessa fröer finns HÄR.

 

KRYDDOR

 

Färska kryddor är ljuvligt att kunna plocka. Jag har testat att köpa kryddor i de vanliga butikerna och plantera ut dem men jag lyckas nästan alltid döda dem. Nu ska jag beställa några av de vanligaste kryddorna i mitt kök och försöka odla dem ute. Det är snyggt, det piggar upp och ser trevligt ut. De här har jag valt att beställa från Odla.nu

BASILIKA

 

basilika

 

Åhh, älskar basilika och skulle kunna ha basilika princip alla tomaträtter eller till en mumsig cpresé som passar bra i sommavärmen. Dessutom tycker jag att det är en vacker grön växt. För några år sen lärde jag mig att man ska plocka ofta och man ska plocka de översta lövparen och knipsa av dem precis ovanför nästa baladpar. Då växer basilikan som allra bäst. Dessa hittar ni HÄR.

 

TIMJAN

 

timjan

 

Ännu en krydda jag har i många maträtter, luktar ljuv ihop med månat rätter och blir vacker. Dessutom blir den vacker ihop med basilikan och …

Denna timjan hittar ni HÄR på Odla.se

 

MAROCKANSK MYNTA

 

Mynta

 

Mynta är en trevlig krydda att använda, både i mat, dryck och till somriga tårtor. Kanske i en sallad, en iskall Mojito,  eller varför inte i en somrig marängtårta (superbra recept på marängstårta med lemoncurd måste jag komma ihåg att lägga in. Vill man ha lite mer fruktig mynta kan man välja jorgubbsmynta eller äpplemynta. Marockans Mynta hittar ni HÄR.

Ja där har ni lite idéer om vad man kan odla i på sin lilla uteplats. Den enda ”grönsak” här ovan som behöver större plats är Squashen. Resten går utmärkt att odla i stora krukor eller vad man har att tillgå, har du inga krukor så kan man använda en spann. De flesta grönsaker och kryddor behöver krukor med hål i botten och om du har en hink så gör några hål i botten. Enkelt och billigt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here